Cand vorbim despre amenajarile interioare, de cele mai multe ori suntem preocupati de suprafata incaperilor, uitand ca si inaltimea acestora are o influenta importanta asupra ambiantei. O camera cu un tavan prea inalt poate fi mai greu de incalzit si poate parea intimidanta, iar atmosfera dintr-o camera cu tavan prea scund poate fi sufocanta.
Din fericire, exista cateva trucuri ce te vor ajuta sa rezolvi problema unei camere prea inalte sau prea joase. Citeste in continuare si vei afla cum sa amenajezi corect o incapere cu inaltime prea mica sau prea mare.
Cat trebuie sa fie inaltimea camerelor la casa sau la bloc
Sa incepem prin a stabili care este inaltimea standard a unui apartament de bloc sau a camerelor unei case la curte. Conform Legii locuintei nr. 114/1996, inaltimea libera minima a camerelor de locuit este de 2,55 metri. Atentie, nu este vorba despre o inaltime recomandata, ci de una minima pentru ca o incapere sa poata fi locuita in conditii optime.
La bloc, inaltimea apartamentelor variaza intre 2,55 metri si 3 metri, deseori incaperile dintr-un apartament avand inaltimi diferite, in functie si de lungimea si latimea camerei. De exemplu, un living lung si ingust poate avea tavanul mai inalt decat dormitorul patrat, pentru a pastra un echilibru in proportii.
Daca iti construiesti o casa la curte si vrei sa afli care este inaltimea adecvata a camerelor, tine cont si de urmatoarele doua repere:
- Tavanul trebuie sa fie situat la cca. 50 cm deasupra capului celui mai inalt locuitor din spatiul respectiv.
- Casele cu tavan inalt (peste 2,9 – 3 metri) se incalzesc mai greu decat cele cu tavan scund (intre 2,55 si 3 metri). De aceea, daca locuiesti intr-o zona de munte sau cu clima rece, vei reusi sa pastrezi mai usor confortul termic in niste incaperi cu tavan scund. Daca locuiesti in zone de litoral sau in alte zone cu clima calda, poti trece in planul de constructie al casei o inaltime mai mare a incaperilor, pentru ca astfel se vor aerisi mai bine si vor fi mai bine luminate.
Camera cu tavan prea inalt – Ce e de facut?
Din punct de vedere al amenajarii, un tavan prea inalt nu este tocmai un dezavantaj. Camera pare spatioasa si, probabil, mai luminoasa, dar trebuie sa echilibrezi cumva proportiile. Iata cateva sugestii de amenajare pentru camere inalte:
- Aplica pe tavan o nuanta mai intunecata decat cea de pe pereti pentru a da senzatia de apropiere, sau decoreaza-l cu cornise si profile decorative. Alta varianta de decorare a tavanului este sa il acoperi cu lambriuri (albe, intr-un decor minimalist, in nuante de lemn, pentru decorurile scandinave sau rustice), cu grinzi false sau cu stickere din vinilin cu modele florale.
- Monteaza candelabre voluminoase in living sau lustre cu cablu lung, ajustabil, in dormitor, care coboara pana aproape de nivelul privirii.
- Utilizeaza eficient inaltimea camerei si incorporeaza in decor elemente care sa o evidentieze si echilibreze in acelasi timp: o biblioteca inalta, etajere si rafturi montate pana aproape de tavan, tablouri de dimensiuni mari.
Camere cu tavane joase – Cum le amenajezi?
Atmosfera dintr-o casa cu tavan jos poate fi sufocanta, iar o amenajare neinspirata te poate duce cu gandul la o colivie. Nu-i o imagine prea placuta, nu-i asa? Daca te inspiri din sfaturile de mai jos, vei reusi sa creezi iluzia unui tavan inalt chiar si in camerele joase.
- Vopseste tavanul intr-o culoare mai deschisa decat peretii sau, si mai bine, lasa-l alb si simplu, fara decoratiuni.
- Monteaza aplice pe perete sau asaza veioze pe mobilier si indreapta-le spre tavan. Ideea este sa adaugi in schema obisnuita de iluminat, si o iluminare ascendenta, care sa „impinga” mai sus tavanul. Tot la capitolul corpuri de iluminat, te sfatuim sa optezi pentru plafoniere in locul candelabrelor sau lustrelor in camerele cu tavane joase.
- Un dormitor cu tavan scund poate parea mai inalt daca optezi pentru un design cu dungi pentru pereti. Fie ca aplici un tapet cu dungi verticale, fie ca vopsesti peretii, efectul va fi de inaltare si, in plus, va aduce o nota de rafinament incaperii. Ai grija, totusi, ca dungile sa nu fie prea subtiri, pentru a nu crea efectul de zabrele. O alternativa ar fi sa lambrisezi peretii – vei obtine tot un aspect de dungi verticale ce inalta vizual tavanul, fara sa dai impresia de limitare, de inchidere.
- Ca sa distragi atentia de la un tavan prea scund, acopera podeaua cu un covor cu un model indraznet, in culori vii.
- Monteaza perdelele si draperiile pe sina de tavan, iar cand alegi modelul tesaturilor pentru ferestre, incearca sa optezi pentru unele in al caror design se regasesc si niste dungi verticale discrete.
- Agata tablourile mai sus pe perete si alege unele in format „portrait”, nu „landscape”, ca sa dai impresia ca spatiul dintre tavan si podea este mai mare.
- Decoreaza incaperea cu obiecte inalte, care „ridica” privirea: lampadare cu linii gratioase in locul veiozelor cu abajur amplu, sfesnice cu lumanari subtiri si lungi in locul lumanarilor sferice, vaze cu ramuri in locul ghivecelor cu plante voluminoase.
Cu putina creativitate poti remedia orice neajuns al camerelor din locuinta ta, fie ca au tavanul prea inalt sau prea scund. Tine cont de sfaturile de mai sus cand iti amenajezi locuinta si vei transforma orice camera joasa sau prea inalta intr-una perfecta, in care te vei simti minunat.