Amenajarea casei ramane pentru noi toti un mod prin care ne exprimam creativitatea si ne transformam locuinta in spatiul la care am visat intotdeauna. Fie schimbam culorile peretilor, fie facem mici schimbari in fiecare camera, in fiecare an este bine sa introducem elemente noi din trendurile principale pentru a aduce un suflu nou casei.
Stiluri si culori
Lumea designului de interior este atragatoare, mai ales in momentele in care ti-ai achizitionat o casa noua sau vrei sa incepi un proces de redecorare.
Desigur, poate orele petrecute pe Pinterest si-au spus cuvantul, iar acum ai vrea sa afli mai mult despre anumite stiluri de design, cum le poti identifica mai usor, dar si cum poti recunoaste piese celebre de mobilier si istoria acestora.
Perioada pe care am petrecut-o cu totii acasa ne-a ajutat sa intelegem ca lucrul cel mai important intr-o locuinta este confortul. Totodata, cu siguranta ti-ai dat seama ca a avea o casa practica nu este suficient si este nevoie sa iti arati creativitatea decorand-o dupa bunul plac.
Un trend care a devenit tot mai popular in ultimele luni este cottagecore. Daca te intrebi ce anume inseamna, ar trebui sa te gandesti la casele bunicilor si la filmele vechi in care imprimeul floral, natura si materialele naturale erau cele mai populare.
Ce au in comun Japonia si tarile scandinave? La prima vedere ai spune ca nu au elemente de legatura, insa daca esti pasionat de designul de interior, vei descoperi ca te inseli.
In ultimii ani, accentul in designul de interior s-a pus pe minimalism si pe functionalitatea obiectelor din casele noastre. Liniile fine, curbate sau drepte au luat locul motivelor decorative cunoscute pentru stilurile clasice, iar ornamentele pentru piesele de mobilier au fost inlocuite de accesorii cat mai simple.
In fiecare an, daca esti pasionat de designul de interior si nu numai, probabil urmaresti cu interes momentul in care este anuntata noua culoare a anului. In 2020, am avut parte de o surpriza, deoarece Institutul Pantone a decis ca in 2021 sa avem doua culori, galben (Illuminating) si gri (Ultimate Gray).
Stilul Empire, popular la începutul secolului XIX, a fost puternic influentat de Napoleon Bonaparte, pentru care decorurile maiestuoase, cu elemente masive, linii drepte si colturi ascutite, aveau un important rol propagandistic. „Sunt puternic!” spuneau incaperile spatioase si opulente din castelul Fontainebleau, unde, cu ocazia vizitei Papei Pius al VII-lea, Napoleon a poruncit transformarea dormitorului regal in camera a tronului. In locul patului regal a fost asezat tronul imperial, tapitat cu catifea si flancat de doua stindarde din aur, impodobite cu litera N si cu vulturii napoleonieni.
Mobilierul are fara indoiala o istorie a sa, paralela cu istoria omenirii. A traversat epoci, a rasfatat destine regale, i-a intimidat pe oamenii simpli. Nu este deloc de mirare ca exista numeroase stiluri de mobilier care se regasesc, mai mult sau mai putin, in sufrageriile noastre.
Casa ta, la care visezi de mult timp si pe care ti-ai imaginat-o in fel si chip, nu va fi gata chiar peste noapte. Vor fi multe etape intermediare, cu atat mai mult cu cat ai nevoie, pentru a-ti vedea locuinta de vis gata, de bani, de timp, de energie, de echipe de meseriasi destoinici si seriosi. Si mai ai nevoie de ceva: de un stil de amenajare interioara care sa se potriveasca personalitatii tale.
Cand spunem amenajari interioare in stil francez ne gandim la un decor relaxat si, in acelasi timp, elegant. Francezii se pricep cel mai bine sa creeze combinatii armonioase de vechi si nou, de indraznet si delicat, de clasic si modern, de simplu si sofisticat, iar decorurile caselor frantuzesti demonstreaza un fler creativ aparte. Asa ca nu-i de mirare ca decorurile frantuzesti starnesc admiratia si incita curiozitatea tuturor celor interesati de design interior sau celor care, pur si simplu, isi doresc o ambianta sic.