Renovarea bucatariei nu trebuie sa te sperie. Gandeste-te la ea ca la o reamenajare menita sa-ti aduca mai mult confort si eficienta in incaperea in care depui cel mai mult efort.
Cand gatesti, ai nevoie de o bucatarie ergonomica, in care niciun pas suplimentar nu este necesar pentru a te deplasa intre zonele de lucru. Altfel, prepararea meselor pentru cei dragi se poate transforma intr-o corvoada zilnica. Daca aragazul, chiuveta si blatul de lucru nu sunt asezate intr-un triunghi cu laturile avand dimensiuni intre 120 si 270 cm, inseamna ca trebuie sa schimbi amplasarea echipamentelor din bucataria ta.
De asemenea, daca nu-ti mai place gresia de pe pardoseala si daca te-ai plictisit de culoarea peretilor, sau daca vrei sa cresti valoarea apartamentului transformand vechea ta bucatarie intr-una moderna si luminoasa, inseamna ca trebuie s-o renovezi. Iti explicam mai jos care sunt pasii de urmat pentru o renovare fara peripetii:
1. Fa un plan de renovare a bucatariei
- Stabileste mai intai cum vrei sa arate in final bucataria ta: cum vrei sa fie amplasate aparatele electrocasnice si dulapurile, ce culori si texturi trebuie sa aiba finisajele pentru pardoseala si pereti si in ce stil o vei amenaja.
- Nu incepe sa decapezi peretii sau sa scoti gresia pana cand nu pui pe hartie un plan. In felul acesta iti vei putea face o idee clara referitoare la costuri, la amploarea si durata lucrarilor si, bineinteles, vei putea stabili de la inceput toate detaliile daca vrei sa angajezi o echipa de mesteri.
- Apropo de mesteri – alege-i cu atentie si nu te jena sa inchei cu ei un contract in care sa detaliezi lucrarile de care se vor ocupa, termenul de executie si modul de plata. Ideal ar fi sa gasesti o echipa care sa se ocupe si de partea sanitara si electrica, daca sunt necesare modificari si acolo si, de asemenea, de transportul molozului.
2. Pregateste spatiul
- Scoate cu grija toate elementele pe care planuiesti sa le pastrezi in noua bucatarie (usa, tocul ferestrei, etc).
- Du vesela si ustensilele intr-o debara sau intr-o alta incapere, si asaza-le undeva unde nu vor bloca niciun culoar de trecere.
- Inainte sa scoti dulapurile, desurubeaza usile.
- Opreste curentul, scoate aparatele electrocasnice si corpurile de iluminat. Izoleaza capetele firelor ramase libere cu cleme serie sau cu banda izolatoare.
3. Anunta vecinii ca renovezi
Pune un anunt la avizier ca sa informezi vecinii ca in urmatoarea perioada vei efectua lucrari de renovare in apartament si asigura-i ca vei respecta orarul de liniste.
4. Ia masuri de siguranta
Poti renova bucataria si singur sau impreuna cu alti membri ai familiei, dar nu uita sa-ti iei masuri de precautie.
- Foloseste ochelari de protectie cand scoti faianta si gresia cu dalta sau cu rotopercutorul.
- Foloseste manusi de protectie cand spargi placile in bucati mai mici ca sa le pui apoi in saci (ca sa scapi de saci poti contacta o firma specializata de transport deseuri).
5. Respecta ordinea aplicarii finisajelor
Aplicarea finisajelor interioare se face de sus in jos. Mai intai vopsesti tavanul, apoi te ocupi de pereti.
- Daca ai ales sa vopsesti peretii, orienteaza-te catre o vopsea lavabila cu rezistenta crescuta impotriva umezelii si bacteriilor. Protejeaza, totusi, backsplash-ul cu o faianta glazurata, dar nu o monta pana cand blatul de bucatarie nu este la locul lui. Vorbim despre portiunea de perete dintre blatul de lucru si dulapurile superioare putin mai jos, la pasul 7.
- Daca preferi sa acoperi peretii cu placi ceramice de sus pana jos, te poti orienta catre o gresie ce se poate monta atat pe pardoseala, cat si pe pereti. Pastrand aceeasi culoare pe orizontala si pe verticala, vei amplifica vizual spatiul.
- Nu exclude optiunea parchetului tratat special pentru umezeala: da un aer primitor si cald bucatariei si este mai rezistent decat crezi.
6. Monteaza dulapurile
- Montarea mobilierului de bucatarie ar trebui lasata in seama unor specialisti, dar nu te grabi: asigura-te ca nu mai sunt necesare niciun fel de lucrari la instalatia electrica sau la tevi inainte ca dulapurile sa fie fixate in pereti.
- Alegerea mobilierului depinde de stilul de amenajare preferat, dar tine cont de faptul ca, in bucatarie, de multe ori manerele si butonii dulapurilor sunt cele care infrumuseteaza sau strica aspectul intregii incaperi. Alege-le cu atentie si nu te teme sa le schimbi din cand in cand, cand vrei sa redecorezi rapid.
7. Instaleaza blatul de lucru si backsplash-ul
Dupa ce mobilierul este montat perfect, urmeaza instalarea blatului de lucru si a backsplash-ului.
- Da frau liber creativitatii si nu te multumi cu un backsplash lipsit de personalitate: alege faianta intr-o culoare contrastanta cu cea a vopselei, una cu model de caramida sau chiar stickere decorative din PVC, cu model mozaic.
Ai grija cand aduci aparatele electrocasnice grele in bucatarie si nu uita sa acoperi pardoseala inainte. Ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa zgarii parchetul sau sa ciobesti gresia noua.
Daca vrei ca renovarea bucatariei sa se desfasoare intr-un ritm mai rapid, mai ales daca vei continua sa locuiesti in apartament pe parcursul lucrarilor, poti apela la un designer de interior. Orice varianta ai alege, e esential sa stii foarte bine care este rezultatul la care vrei sa ajungi si sa stabilesti un buget. Pornind de la un plan bine alcatuit, iti va fi usor sa urmezi pasii de mai sus si sa-ti renovezi cu succes bucataria.