Pe cat de simpatic arata, pe atat de confortabile sunt: vorbim, bineinteles, despre pufurile si pernele de podea. Aceste piese de mobilier au un statut aparte in universul amenajarilor interioare, pentru ca imbina avantajele canapelelor cu adaptabilitatea taburetelor, iar rezultatul imbie pur si simplu la relaxare.
Sunt un adaos util si plin de farmec in decorul unui living, unui dormitor sau chiar al unui hol, dar alegerea lor nu se face oricum. In definitiv, oricat de practice si simple ar parea, vor avea, intr-un fel sau altul, un efect asupra atmosferei si aspectului camerei.
Iata cum sa alegi pufurile si pernele potrivite pentru podea si cum sa compui un decor atractiv cu ajutorul acestora:
Ce este un puf si ce este o perna de podea
Pe scurt, pufurile (beanbags) sunt niste obiecte pufoase de odihna pe care le poti muta usor. Arata ca niste perne mari si rotunde, mai inalte sau mai scunde, ca niste cuburi, triunghiuri sau ca niste fotolii. Aceasta este, de altfel, forma cea mai apreciata si motivul pentru care sunt cunoscute si sub denumirea de fotolii puf.
Sunt umplute, de obicei, cu bile de polistiren, cu paie, burete sau cu fibre reciclate. Exista si pufuri cu spuma poliuretanica HR (High Resilience), care-ti ofera un suport ferm. Diferenta dintre pufuri si taburete sau otomane este ca primele nu au structura interioara sau picioare si nici spatii de depozitare.
Similare pufurilor sunt pernele de podea, cu deosebirea ca acestea din urma nu au, de obicei, un suport pentru spate.
Cum folosesti fotoliile puf si pernele de podea
De obicei, pufurile si pernele de podea reprezinta niste locuri suplimentare intr-o incapere, venindu-ti in ajutor in momentele delicate cand canapeaua si fotoliile nu sunt suficiente.
Pentru ca ocupa mai putin spatiu decat un fotoliu clasic si pentru ca este mult mai usor de manevrat, puful este o solutie excelenta intr-un living mic, dar sa stii ca ii poti incredinta si alte utilizari.
Astfel, un puf cu o umplutura din spuma HR sau din spuma poliuretanica standard poate fi utilizat ca loc pentru asezat picioarele atunci cand stai pe canapea. Cu cat umplutura pufurilor este mai ferma, cu atat pot juca mai bine si rol de masuta, dar nu uita sa folosesti o tava daca vrei sa asezi pe ele pahare sau boluri cu alimente.
Daca ai in living o masuta de cafea scunda, o poti transforma in masa de dining sau in masa pentru jocuri de societate, inconjurand-o cu cateva perne de podea pe post de scaune. Nu-ti face griji in ceea ce priveste depozitarea lor: daca ai mai multe perne de podea si nu vrei sa incurce in restul timpului, asaza-le pur si simplu una peste alta sau ascunde-le sub masuta de cafea.
Pernele de podea sunt perfecte si pentru camera copiilor, oferindu-le confortul necesar atunci cand se joaca pe pardoseala. In dormitorul matrimonial pot fi folosite in locul banchetei de la capatul patului sau ca sa creezi un colt de citit ideal pentru a te relaxa cu o carte buna inainte de culcare.
Felul in care le utilizezi depinde mult de marimea lor, de umplutura si de materialul tapiteriei.
Cum alegi niste pufuri bune pentru nevoile tale
- Daca vrei un puf pe care sa stai confortabil cand te uiti la un film, ai nevoie de unul tip fotoliu sau de un puf suficient de mare, cu dimensiuni de cel putin 70 x 70 cm, si cu spatar. Umplutura trebuie sa-ti asigure suficient confort pentru o perioada mai mare de timp, asa ca poti alege unul cu bile de polistiren de calitate superioara sau cu spuma poliuretanica.
- Daca vrei un puf pe care sa-ti asezi picioarele, poti alege unul rotund sau cilindric, cu o umplutura ferma, fie din spuma HR, fie din polistiren sau fibre reciclate.
- Daca vrei un puf pe post de masuta, alege unul cu o inaltime de 30-40 cm, cu o umplutura de fermitate medie sau tare, imbracat intr-un material textil, usor de curatat, sau in piele ecologica ori naturala. In functie de necesitati si de spatiu, poti uni doua sau chiar trei astfel de pufuri.
- Daca vrei un puf multifunctional, pe care sa-l folosesti fie ca fotoliu, fie ca saltea, alege unul extensibil, cu umplutura confortabila, din lana si spuma.
- Daca vrei niste pufuri pentru gradina, alege unele cu tapiteria dintr-un material impermeabil si rezistent.
Varietatea pufurilor este coplesitoare. Practic, exista cate un puf pentru orice nevoie ai avea. Poti sa construiesti chiar o canapea perfecta intr-o camera pentru adolescenti, din doua perne de podea si doua pufuri. Dupa ce stabilesti forma ideala, tipul materialului si umpluturii, mai ramane sa decizi culoarea si imprimeul tapiteriei.
Cum decorezi cu pufuri
Probabil ca vei muta pufurile dintr-o camera in alta, dar asta nu inseamna ca nu are rost sa tii cont de decor.
- Alege culorile pernelor si pufurilor in functie de stilul si cromatica incaperii in care vor sta cel mai mult timp.
- Pentru ca atrag atentia, desi nu sunt foarte voluminoase, pufurile reprezinta o modalitate excelenta pentru a aduce o pata de culoare in orice incapere. Adauga un puf viu colorat, cu un imprimeu elaborat, intr-o camera amenajata in nuante neutre si vei crea o atmosfera plina de vitalitate cu un efort minim.
- Foloseste un puf ca sa decorezi coltul trist dintr-o camera. Poti arunca pe el un pled colorat sau poti aseza o tava pe care sa expui diverse decoratiuni, carti sau o veioza.
Daca am face un clasament al adaptabilitatii obiectelor de mobilier, cu siguranta pufurile si pernele de podea ar fi pe primul loc. Foloseste-le cu ingeniozitate, in asa fel incat sa-ti satisfaca nevoile cat mai bine, si integreaza-le in decor fara sa-ti infranezi imaginatia. In felul acesta vei obtine o amenajare plina de personalitate, exact pe gustul tau.