Cu totii ne dorim sa avem o locuinta amenajata intr-un stil care este in armonie cu felul nostru de a fi. Ne dorim o locuinta primitoare, care reprezinta, pentru fiecare dintre noi, sensul cuvantului (sau, mai degraba, al sentimentului) acasa. Dar, dincolo de designul incantator si de atmosfera calda care ne imbie sufletul, locuinta noastra trebuie sa fie si un spatiu sigur – adica un spatiu prietenos cu sanatatea noastra si a familiei noastre, mai ales daca unul dintre noi este predispus la alergii.
Desi tindem, poate, sa credem ca rinita alergica se activeaza mai degraba atunci cand suntem expusi la factori ce provin din mediul natural (iar aici amintim polenul, dar si vantul sau chiar umiditatea), in realitate, insa, chiar apartamentul sau casa noastra se poate transforma intr-un mediu perfect pentru numerosi factori responsabili de manifestarea rinitei alergice.
Praful, parul provenit de la animalutele de companie, mucegaiul – iata doar cateva dintre elementele care se gasesc in locuinta noastra si care pot declansa aparitia alergiei sau care o pot agrava, daca nu acordam suficienta atentie anumitor aspecte din casa.
Mai ales daca unul dintre membrii familiei tale are o sensibilitate la diversi alergeni sau daca tu insuti (insati) te confrunti cu rinita alergica, este esential sa te asiguri ca locuinta ta este, inainte de orice altceva, o locuinta sanatoasa.
Pentru a reusi sa o transformi intr-un spatiu cat se poate de sigur pentru sanatate, iti prezentam, in articolul de astazi, ghidul pentru o casa fara alergeni.
Ce sunt alergenii?
Pentru a intelege ce sunt alergenii, este important sa definim alergia. Potrivit unui articol aparut pe site-ul celor de la Mayo Clinic, alergiile apar in momentul in care sistemul imunitar reactioneaza la o substanta alergica (asa cum sunt polenul, veninul de albina, praful) sau la un aliment care nu cauzeaza nicio reactie in cazul majoritatii oamenilor.
Astfel, sistemul imunitar produce substante ce poarta denumirea de anticorpi. Sistemul imunitar al unei persoane care are alergii produce anticorpi care identifica o anumita substanta ca fiind periculoasa, desi ea, de fapt, nu este. De regula, simptomele care apar in cazul alergiilor sunt: nasul infundat, stranutul, mancarimea nasului, lacrimarea intensa etc.
Asadar, alergenii sunt substantele care pot provoca reactii alergice si care se impart in trei categorii principale: alergeni inhalati, alergeni ingerati si alergeni de contact.
Ce alergeni se gasesc in casele noastre?
Alergenii inhalati sunt prezenti inclusiv in locuintele noastre, sub forma de acarieni sau par provenit de la animalutele de companie. De altfel, printre tipurile frecvente de alergii se numara alergiile la acarienii de praf si alergiile la parul animalelor de companie.
Pe langa acarieni si parul provenit de la animalele de companie, in casele noastre se mai pot gasi si alti alergeni, printre care:
- mucegai
- dioxid de azot (provenit de la aragaz)
- formaldehida (substanta iritanta care se gaseste in majoritatea covoarelor si a pieselor de mobilier).
- gandacii de bucatarie
Elemente necesare intr-o casa fara alergeni
Daca iti doresti sa te muti si esti in cautarea unui nou apartament sau a unei noi case sau, poate, iti doresti sa faci cateva schimbari esentiale la actuala locuinta, iata cateva lucruri pe care este bine sa le cunosti despre ce inseamna, de fapt, o casa prietenoasa cu o persoana predispusa la alergii.
Podeaua fara covoare
Covoarele se numara printre locurile preferate ale particulelor de praf, ceea ce le transforma intr-o alegere nu tocmai inspirata pentru persoanele care se confrunta cu alergiile.
Pe de alta parte, o podea dura, asa cum este cea din lemn (care, in plus, se remarca din prima clipa prin designul elegant), este o varianta dezirabila in locuinta cuiva predispus la alergii.
Daca preferi, totusi, sa integrezi covoarele in decorul casei tale, asigura-te ca le aspiri frecvent, astfel incat sa eviti acumularea particulelor de praf si sa nu ajungi sa te expui la disconfortul provocat de o eventuala alergie.
Numeroase ferestre si sisteme de ventilatie
Asigura-te ca toate camerele viitoarei tale locuinte beneficiaza de ferestre, care sa-ti permita sa aerisesti incaperile ori de cate ori simti nevoia sau este necesar.
De asemenea, acorda o atentie deosebita baii: intr-o incapere care favorizeaza aparitia mucegaiului, din pricina umiditatii si a caldurii, existenta ferestrei este absolut necesara.
Totodata, cand vine vorba de spatiile expuse la umiditate, sistemele de ventilatie sunt binevenite sau, in cazul in care un anumit spatiu nu are ferestre, necesare.
Purificatorul de aer
Un purificator de aer portabil este binevenit in locuinta oricaruia dintre noi si absolut necesar in cazul persoanelor predispuse la alergii, acesta avand rolul de a elimina alergenii.
Asigura-te ca ii vei curata sau inlocui filtrele conform indicatiilor producatorului.
Schimbarea periodica a filtrelor este un aspect de care trebuie sa tii cont si in ceea ce priveste aparatul de aer conditionat.
Salteaua
Criteriile de care ar trebui sa tina cont orice persoana predispusa la alergii atunci cand alege salteaua perfecta nu se refera strict la confort, ci si la proprietatea sa de a preveni formarea acarienilor.
Un lucru pe care este important sa-l retii se refera la faptul ca si o astfel de saltea se schimba o data la 10 ani.
Perne hipoalergenice
Pernele ergonomice si hipoalergenice, care au o bariera impotriva formarii acarienilor, reprezinta un alt element pe care iti recomandam sa-l iei in considerare, pentru a face un bine sanatatii tale si a familiei tale.
Tine cont ca se recomanda inlocuirea pernelor o data la 5 ani.
Jucarii de plus fara substante alergene
Jucariile de plus confectionate din anumite materiale se numara printre cauzele frecvente ale declansarii sau agravarii alergiilor.
Te gandesti ca va trebui sa renunti la toate si nu stii cum sa-i dai o asa veste teribila micutului tau? Nu-ti face griji: pe piata exista numeroase jucarii de plus confectionate din materiale hipoalergenice – deci care nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea unei persoane ce se confrunta cu alergii.
Un alt lucru de care iti sugeram sa tii cont in procesul de cumparare a jucariilor pentru juniorul tau se refera la rezistenta lor la spalari frecvente – acestea vor fi necesare.
Jaluzelele
Stim, stim, unele draperii voluminoase, in culori spectaculoase, sunt de-o eleganta aparte, usor de remarcat, insa ele nu reprezinta o alegere tocmai inspirata pentru o locuinta sanatoasa, tinand cont ca, la fel ca mochetele, se numara printre locurile preferate de acumulare a particulelor de praf.
Jaluzelele, in schimb, sunt o optiune dezirabila – si, daca stai sa te gandesti, sunt si foarte practice.
P5
Totusi, daca nu poti renunta la visul de a avea un living imens, plin de eleganta, cu draperii, macar asigura-te ca acestea pot fi spalate frecvent fara batai de cap.
Acestea sunt directiile generale dupa care sa te ghidezi in alegerea viitorului tau apartament sau a viitoarei case.
Totusi, dupa cum se poate observa, in afara de criteriul reprezentat de numarul mare de ferestre, toate celelalte pot fi aplicate cu usurinta si in actuala ta locuinta.
Pe langa acestea, insa, exista si cate un mic ghid pentru fiecare camera a oricarei case in care locuieste cel putin o persoana predispusa la alergii. Ramai in continuare alaturi de noi, pentru a descoperi care sunt lucrurile esentiale de care trebuie sa tii cont, in fiecare camera, astfel incat sa-ti transformi locuinta intr-un spatiu perfect sigur pentru sanatatea ta si a familiei tale.
Mic ghid pentru o baie fara alergeni
Prin prezenta umiditatii si a caldurii, baia este, dupa cum ai aflat deja, camera care favorizeaza aparitia mucegaiului in zona chiuvetei, a gresiei, a usilor de la dus si chiar in cabina de dus. Tocmai din aceasta cauza, sistemul de ventilatie este absolut necesar, mai ales in situatia in care baia casei tale nu dispune de fereastra.
Iata ce alte lucruri mai poti face pentru a elimina mucegaiul sau pentru a preveni aparitia lui:
- repara conductele sparte, care permit scurgerea apei – fie ca este vorba despre cele de sub chiuveta sau de cele din spatele vasului de toaleta;
- porneste sistemul de ventilatie ori de cate ori faci dus sau, mai mult, bai de lunga durata, pentru a permite aerului sa circule si, astfel, pentru a preveni aparitia, in timp, a mucegaiului;
- spala frecvent (cel putin o data pe saptamana) prosoapele, pentru a elimina sporii de mucegai prezenti pe prosoapele umede;
- sterge, cu un prosop uscat, cada sau cabina de dus dupa fiecare dus sau baie pe care o faci; totodata, indeparteaza mucegaiul de pe acestea cu ajutorul unui inalbitor.
Tinand cont ca pe covorasele de baie se pot acumula particule de praf, iti sugeram sa renunti la acestea sau sa te asiguri ca le aspiri frecvent.
Mic ghid pentru un dormitor fara alergeni
Ai optat deja pentru o saltea si pentru perne hipoalergenice, ai renuntat la covoare sau, cel mult, ai ales unele de mici dimensiuni, foarte practice cand vine vorba de curatat si aspirat, ai inclus purificatorul de aer pe lista investitiilor importante pe termen lung si ai ales un model de jaluzele care se integreaza perfect in designul dormitorului.
Totusi, misiunea dormitor fara alergeni nu se incheie aici. De fapt, o locuinta sanatoasa, fara alergeni, presupune misiuni (aproape) zilnice, pe care trebuie sa le indeplinim cu mult simt de raspundere, astfel incat sa ne protejam pe cat putem sanatatea.
Acestea fiind spuse, iata care sunt sarcinile pe care mai trebuie sa le ai in vedere cand vine vorba de transformarea dormitorului intr-un spatiu prietenos cu o persoana predispusa la alergii:
- spala asternuturile saptamanal, la un program cu apa fierbinte, pentru a te asigura ca acarienii vor fi eliminati; totodata, foloseste inalbitor pentru asternuturi;
- inlocuieste lenjeria de pat confectionata din lana sau din pene cu una din materiale sintetice;
- aspira podeaua saptamanal (da, chiar si daca ai renuntat la covoare);
- opteaza pentru piese de mobilier practice, usor de curatat; in schimb, evita-le pe cele tapitate.
Mic ghid pentru o bucatarie fara alergeni
Imediat dupa baie, bucataria este incaperea din casa care favorizeaza aparitia mucegaiului, intrucat si aici apare, inevitabil, umezeala: sub chiuveta, sub frigider, sub masina de spalat vase. Iar daca gatesti des, trebuie sa acorzi o atentie si mai mare umezelii aparute in urma misiunilor tale culinare care implica folosirea aragazului sau a cuptorului. Iata ce poti face:
- monteaza o hota – aceasta filtreaza particulele de grasime;
- repara tevile sparte de sub chiuveta, pentru a preveni aparitia mucegaiului.
Din nefericire, bucataria este spatiul preferat pentru inca un alergen – ba chiar pentru unul mai neplacut decat mucegaiul. Este vorba despre gandacii de bucatarie. Totusi, exista o serie de masuri pe care le poti lua, astfel incat sa previi aparitia lor:
- du gunoiul o data pe zi sau de mai multe ori, daca este necesar;
- nu lasa niciodata mancare pe masa sau pe blatul de bucatarie;
- sterge aragazul de fiecare data dupa ce gatesti;
- sterge firimiturile de pe masa, de pe podea sau de pe blatul de bucatarie;
- spala vasele imediat dupa ce ai mancat, astfel incat sa nu fie nevoie sa le lasi mult timp in chiuveta.
Mic ghid pentru un living fara alergeni
In ceea ce priveste livingul, lucrurile carora trebuie sa le acorzi atentie sunt destul de asemanatoare cu cele despre care am discutat in subcapitolul dedicat dormitorului.
Astfel, este important sa dai cu aspiratorul o data pe saptamana, sa folosesti o husa pentru canapea care sa poata fi spalata la masina de spalat, la o temperatura de aproximativ 60 de grade Celsius. Pe langa aceste lucruri, este esential si sa:
- eviti sa mananci direct pe podea, pentru ca exista riscul sa cada firimituri (din nefericire, atractia principala a gandacilor de bucatarie care, in astfel de situatii, migreaza cu entuziasm in sufragerie…);
- eviti semineul pe lemne (acesta poate declansa sau agrava alergiile) si sa optezi, in schimb, pentru un model de semineu pe gaze naturale.
Daca te confrunti cu alergiile, este extrem de important sa incerci, pe cat posibil, sa-ti transformi locuinta intr-un spatiu prietenos cu sanatatea ta. Pana la urma, o locuinta sanatoasa contribuie semnificativ inclusiv la confortul pe care il resimt cei cu predispozitie la alergii.
Asadar, tine cont de ghidul general pentru o casa fara alergeni, precum si de micul ghid destinat fiecarei camere si vei reusi sa-ti transformi apartamentul sau casa intr-o locuinta nu doar primitoare, ci si sanatoasa.