Daca nu crezi in reguli si constrangeri estetice cand vine vorba de amenajatul locuintei, atunci o sa te indragostesti de stilul contemporan de design interior. Nicio alta abordare decorativa a spatiilor interioare nu-ti ofera intr-o masura atat de mare libertatea de a combina mai multe stiluri si de a urma trendurile decorative care iti plac.
Ce inseamna stilul contemporan
Stilul contemporan in amenajari interioare este un stil viu, care evolueaza constant si in care se reflecta spiritul timpului, iar asta il face potrivit pentru oricine este pasionat de cele mai noi tendinte si isi doreste un camin care sa-i reflecte personalitatea.
Contemporan este orice trend actual si orice obiect de mobilier produs acum, iar stilul contemporan din anul 2020 difera de stilul contemporan din anul 2000 sau de cel din anul 1970, pe care, de altfel, le consideram astazi stiluri vintage. Un interior contemporan este un spatiu simplu si sofisticat in acelasi timp, in care sarmul este creeat prin folosirea deliberata a texturii, culorii si formelor pentru a obtine o ambianta confortabila, deschisa si proaspata.
Stilul contemporan in amenajari interioare nu este acelasi lucru cu stilul modern. E drept ca deseori denumirile sunt intersanjabile si ca ambii termeni, contemporan si modern, se refera la ceva actual, insa in designul interior terminologia difera si intre cele doua stiluri exista cateva distinctii importante.
Cum se deosebeste stilul contemporan de stilul modern
Stilul modern se refera la o perioada din trecut (mai exact, la mijlocul secolului XX, anii ‘50, ‘60) si, cu toate ca are in comun cu stilul contemporan estetica minimalista, lipsa ornamentelor si atmosfera aerisita, se deosebeste de acesta in cateva puncte cheie.
- Stilul modern pune accentul pe functionalitate, pe cand stilul contemporan apreciaza intr-o mare masura forma si aspectul obiectelor de mobilier si decor.
- Paleta cromatica specifica stilului modern de design interior se bazeaza pe culori calde, neutre sau pe culori de pamant. Intr-un apartament decorat in stil contemporan poti gasi, insa, atat nuante neutre linistitoare, cat si contraste puternice sau culori intense, indraznete.
- Mobilierul modern se remarca printr-un design curat, geometric, simplu, cu linii drepte, pe cand mobilierul contemporan incorporeaza si liniile gratioase, rotunjite.
- Stilul modern este fidel unui set de caracteristici constante (mobilier scund, cu picioare expuse, materiale naturale langa materiale sintetice, suprafete care reflecta lumina). Stilul contemporan incorporeaza diverse influente din alte stiluri, in special Art Deco, traditional, hi tech si, bineinteles, din cel modern.
Stilul contemporan in 2020 – Caracteristici
Acum, dupa ce ai ajuns la concluzia ca stilul contemporan este cel care ti se potriveste cel mai mult si abia astepti sa-l recreezi in decorul casei tale, nu-ti mai ramane altceva de facut decat sa te familiarizezi cu caracteristicile esentiale ale acestuia la momentul actual.
Ce culori se folosesc intr-o amenajare in stil contemporan
Culorile care stau la baza decorului contemporan sunt: alb, negru si gri inchis. Din ce in ce mai popular este si bejul. Acestea reprezinta un fundal minunat pentru accentele de culori saturate, precum rosu, portocaliu ori indigo. Bucatariile negre, de exemplu, sunt un trend din ce in ce mai popular, cu toate ca trebuie sa acorzi o atentie deosebita iluminatului din incapere daca optezi pentru electrocasnice sau dulapuri negre.
Cand alegi o combinatie de culori pentru a adauga accente cromatice intr-un spatiu contemporan, mizeaza pe culorile complementare (cele care se afla pe pozitii opuse pe roata culorilor), pentru a produce contraste care atrag atentia si definesc mai bine spatiul.
Imprimeurile contemporane sunt considerate cele geometrice, abstracte sau chiar cele florale, cu conditia sa fie puternic stilizate, in asa fel incat sa se indeparteze cat mai mult de realitate. Culorile solide sunt, insa, predominante in spatiile contemporane.
Ce inseamna mobilier contemporan
Piesele de mobilier in stil contemporan nu pot fi trecute prea usor cu vederea. Au un design simplu, fara sa fie excesiv ornamentate, si tapiteria din fibre naturale (bumbac, in, iuta, matase, lana) are nuante neutre, insa aspectul lor este departe de a fi banal. Picioarele canapelelor si fotoliilor sunt expuse – nu vom gasi intr-un living contemporan tapiterii cu fusta, franjuri, ciucuri ori borduri.
Cum alegi corpurile de iluminat pentru un spatiu contemporan
Pentru ca stilul contemporan se potriveste foarte bine in spatiile deschise, una dintre caracteristicile acestuia este si folosirea eficienta a luminii naturale. Fereste-te de draperiile opace si asigura-te ca soarele intra nestingherit in incapere.
Foloseste spoturile, benzile LED si ghirlandele luminoase pentru a accentua mobilierul ori decoratiunile sau pentru a crea lumina ambientala ce confera spatiilor contemporane o atmosfera calda si primitoare. Corpurile de iluminat pot avea elemente metalice sau colorate, iar ca design variaza de la modelele geometrice obisnuite pana la cele sculpturale, voluminoase.
Alte elemente de design contemporan
- Pentru a echilibra texturile reci ale elementelor cromate, metalice sau din piatra specifice acestui stil, foloseste cat mai multe tesaturi (perdele, pleduri, perne decorative), dar nu aglomera incaperea cu imprimeuri colorate. Cheia, aici, este contrastul simplu si de efect: o perna cu imprimeu zebra, un covor cu imprimeu chevron alb si negru sau alb si gri, un taburet cu tapiterie in dungi albe si negre.
- Plantele decorative dintr-un apartament in stil contemporan sunt mari si dramatice, dar ghivecele sunt simple, neavand neaparat un rol decorativ.
- Tablourile si decoratiunile de pereti nu impresioneaza prin numar, ci prin dimensiune sau originalitate.
Stilul contemporan reuneste cele mai bune aspecte ale stilurilor de amenajari interioare populare in secolul XX si este usor de recreat in orice spatiu, daca urmezi recomandarile de mai sus si nu uiti sa-ti pui amprenta pe decor in maniera ta personala.