Stilul Empire, popular la începutul secolului XIX, a fost puternic influentat de Napoleon Bonaparte, pentru care decorurile maiestuoase, cu elemente masive, linii drepte si colturi ascutite, aveau un important rol propagandistic. „Sunt puternic!” spuneau incaperile spatioase si opulente din castelul Fontainebleau, unde, cu ocazia vizitei Papei Pius al VII-lea, Napoleon a poruncit transformarea dormitorului regal in camera a tronului. In locul patului regal a fost asezat tronul imperial, tapitat cu catifea si flancat de doua stindarde din aur, impodobite cu litera N si cu vulturii napoleonieni.
Din fericire, in secolul XXI putem decora locuinta in stil Empire si fara sa renuntam la patul din dormitor in favoarea unui tron aurit. Caracteristicile stilului, pe cat sunt de impresionante, pe atat de usor pot fi incorporate intr-un spatiu actual, cu conditia sa fie, totusi, unul mai generos. Ca de fiecare data cand vorbim despre stilurile de amenajari interioare populare acum cateva secole, precum stilurile decorative Ludovic, avem nevoie de suprafete ample, pe care sa le putem umple cu mobilier masiv si cu numeroase ornamente.
Crearea unui decor in stil Empire in casa ta presupune integrarea catorva repere specifice: simetrie, culori precum alb, violet, roz, albastru deschis, cafeniu inchis si nuantele pietrelor pretioase, mobilier cu detalii intricate, linii drepte si forme masive, accente egiptene si motive clasice, militare ori imperiale. Concret, iata cum poti adauga accente Empire si o eleganta grandioasa in decorul propriei locuinte:
Acopera podeaua cu covoare in culori pale
Fundalul unei ambiante opulente nu trebuie sa distraga atentia de la mobilier si decoratiuni, asa ca poti incepe prin a acoperi parchetul din lemn cu covoare in culori nesaturate, cu motive florale sau imprimeu damasc. Evita covoarele cu modele geometrice ori abstracte si culori intense, care pot distrage atentia. Nuantele potrivite sunt albastru cenusiu pal, bej sampanie, verde cenusiu sau, ca o trimitere catre bogatia interioarelor imperiale, poti opta pentru un covor auriu ambra.
Decoreaza peretii cu tablouri cu rame aurite
Ca sa se evidentieze frumos ramele aurite ale tablourilor, poti vopsi peretii in nuante pale de verde smarald, turcoaz, topaz auriu sau albastru safir. Pe langa picturile caracteristice secolelor XVII si XVIII, poti adauga un ceas de perete cu pendul, din lemn, cu accente aurii.
Mobileaza casa cu piese ornamentate
Mobilierul in stil Empire are forme rectangulare, picioare drepte si masive, in forma de coloana sau arcuite precum o sabie. Este frecvent impodobit cu motive clasice (tridentul lui Neptun, cariatide, centauri, frunze de acant), militare (trofee, sabii, armuri) si imperiale (initiala imparatului – N, vulturul si albina, care era emblema personala a lui Napoleon).
In living poti alege o canapea sau un divan cu spatare rasucite in partea superioara si o masa rotunda cu stalp central care se sprijina pe trei picioare in forma de labe de leu.
O piesa de mobilier reprezentativa pentru stilul Empire este masuta de toaleta, a carei oglinda este neaparat rotunda sau ovala si este incadrata de doua coloane ori cariatide. Picioarele masutei de toaleta sunt arcuite in forma de lira si deseori sunt legate prin bare transversale. De asemenea, biroul de tip secretaire este un alt element specific stilului Empire, iar designul acestuia este simplu si elegant, din lemn de mahon.
Cand alegi mobilierul pentru o locuinta cu accente Empire, acorda o mare atentie tapiteriei: aceasta trebuie sa aiba nuante pale de albastru cenusiu, roz, turcoaz sau alb perlat si, atunci cand nu sunt monocrome, poate avea imprimeuri florale sau tip damasc.
Decoreaza ferestrele cu draperii voluminoase
Pentru ca draperiile specifice stilului Empire sunt opulente, cu pliuri ample si insertii aurii, culoarea acestora trebuie sa fie mai subtila. Poti decora ferestrele cu draperii din matase in nuante de alb fildes, bej sampanie sau chiar gri.
Adauga accesorii in culorile pietrelor pretioase
Ai ocazia sa fii foarte creativ cand ajungi la etapa adaugarii decoratiunilor intr-o incapere in stil Empire. De exemplu, poti aranja pe canapea perne decorative in nuante de roz somon cu un subton caramiziu.
Pe masuta de cafea sau pe comoda poti crea un grupaj decorativ cu sfesnice in nuante de alama si lumanari rosii, iar in zona barului din living poti expune un set de pahare verde smarald, decorate cu albine (emblema lui Napoleon).
Asaza pe rafturile bibliotecii suporturi pentru carti din metal cu aspect antichizat si cutii decorative in nuante aurii, chiar daca sunt realizate din rasina.
Incearca sa te limitezi la doua sau trei culori specifice acestei maniere de decorare a interioarelor – cromatica stilului Empire este prea indrazneata ca sa le aglomerezi pe toate intr-o incapere. Evita asimetriile si incearca sa alegi mobilier din acelasi tip de lemn intr-un anumit spatiu. Daca tii cont de recomandarile de mai sus si esti pregatit sa locuiesti intr-o ambianta de un rafinament aparte, iti va fi usor sa-ti amenajezi casa in stil Empire.