Cand spui nuante metalice probabil ca te gandesti prima data la auriu si argintiu, dar sa stii ca orice suprafata lucioasa, indiferent de culoare, poate avea reflexii metalice, daca luminozitatea materialului variaza cu unghiul de suprafata fata de sursa de lumina.
Astfel, pe langa finisajele ce reproduc aspectul diverselor metale lustruite – aur, argint, nichel, crom, bronz, cupru, alama – poti incorpora in decorul casei si nuante de verde metalic, portocaliu metalic, albastru metalic si asa mai departe. Bine, nu pe toate odata, daca nu vrei sa creezi in sufragerie o atmosfera demna de un cazinou.
Nuantele metalice aduc un plus de luminozitate intr-un spatiu intunecat si ii dau un aer sofisticat, plin de personalitate. Cu cateva detalii metalice reci in nuantele argintului, nichelului sau otelului poti contura o ambianta moderna, cu accente hi-tech, in timp ce culorile calde, precum auriul sau rozul metalic, rafineaza incaperea si o fac mai primitoare.
Folosindu-le excesiv risti ca in locul unui decor glam sa creezi unul care tinde spre kitsch, iar daca nu diversifici texturile si nu atragi atentia asupra materialelor poti irosi o ocazie excelenta de a conferi farmec si originalitate unei camere.
Iata cum poti integra nuantele metalice in amenajari interioare fara sa aglomerezi vizual spatiul, in asa fel incat sa evidentiezi frumusetea materialelor si sa creezi o ambianta sic si sofisticata.
Combina mai multe nuante metalice
Era o vreme cand regulile de design interior nu-ti permiteau sa combini nuantele metalice intr-o amenajare, iar daca finisajul ramei unui tablou avea o nuanta argintie, atunci toate celelalte elemente de feronerie si diverse accesorii lucioase trebuiau sa aiba aceeasi nuanta argintie, pentru a nu intra in conflict.
Insa nimic nu e permanent, cu atat mai putin moda, iar tendintele in designul interior se schimba de la an la an, cu atat mai mult de la deceniu la deceniu. Asa ca nu-i de mirare ca astazi e la moda sa alaturi mai multe nuante metalice in acelasi spatiu – respectand, insa, o regula foarte importanta!
Ca sa pastrezi echilibrul vizual intr-o camera, nu amesteca mai multe nuante metalice in proportii egale, ci alege o singura nuanta metalica dominanta si cel mult doua nuante metalice de accent.
De exemplu, in bucatarie, nuanta metalica dominanta se poate regasi la nivelul finisajelor aparatelor electrocasnice sau al backsplash-ului. Ideal ar fi sa tii cont de schema cromatica a incaperii si, daca este predominant calda, sa optezi pentru una dintre culorile metalice calde (auriu, cupru, alama, portocaliu metalic, etc.). Daca este predominant rece, nuanta metalica dominanta poate fi cea a fontei, a otelului, a aluminiului sau a argintului, dar daca este mai degraba neutra, cu griuri, cremuri si contraste alb-negru, ai mai multa libertate in alegerea culorilor metalice.
Secretul cand combini nuantele metalice este sa le alegi in asa fel incat sa se evidentieze reciproc, balansand dominantele calde cu accentele reci si viceversa. Intr-un living glam, o masuta de cafea din sticla si inox galben auriu pe care ai asezat o tava cu margini aurii face o pereche foarte buna cu aranjamentul de perne decorative de pe canapea din care se distinge o tesatura cu franjuri argintii.
Accentueaza efectul nuantelor metalice cu oglinzi
Daca planuiesti sa incorporezi culori metalice in decor, le poti amplifica efectul cu ajutorul unei oglinzi care va adauga dimensiune si luminozitate incaperii. Nu rata ocazia de a alege o oglinda cu rama metalica si plaseaz-o in asa fel incat sa reflecte cat mai multa lumina naturala.
Raspandeste echilibrat nuantele metalice in camera
Cel mai bine e sa te orientezi catre o culoare metalica dominanta pe care sa o sustii cu alte doua culori metalice ca accente. Poti adauga si trei culori metalice de accent, dar in oricare dintre variante, trebuie sa le amplasezi cat mai echilibrat in toata incaperea, nu sa le concentrezi intr-o singura zona.
Incorporeaza nuante metalice in partea de jos a camerei, la nivelul podelei sau canapelei, putin mai sus, pe perete, in ramele tablourilor si oglinzilor, si aproape de tavan, in corpurile de iluminat.
Imblanzeste culorile metalice cu texturi delicate
Stralucirea culorilor metalice poate fi coplesitoare, dar o poti domoli usor, fara sa-i diminuezi farmecul, cu diferite texturi moi, precum lana sau catifeaua. Lemnul, in mod special, complimenteaza nuantele metalice specifice amenajarilor in stil industrial (bronz, cupru, fonta).
Combina diferite finisaje metalice
Fii atent la finisajele metalice ale corpurilor de iluminat, mobilierului si decoratiunilor, pentru ca trebuie sa se armonizeze cu stilul de amenajare al incaperii. Finisajul, adica aspectul suprafetelor metalice, poate fi bine slefuit si lucios ca o oglinda, satinat, antichizat, cu efect de lovitura de ciocan sau cu efect periat.
De obicei, in ambiantele moderne si glam se potrivesc foarte bine nuantele metalice cu finisaje lucioase, spatiile traditionale, retro, vintage sau industriale se armonizeaza bine cu nuantele metalice antichizate sau cu cele cu efect de lovitura de ciocan, iar metalicele cu efect periat dau un farmec discret decorurilor contemporane sau celor shabby chic.
Diversitatea finisajelor te ajuta foarte mult atunci cand nu indraznesti sa combini mai multe nuante metalice. In loc sa optezi pentru o nuanța dominanta de cupru cu cateva accente de aluminiu si otel, poti sa integrezi in decor doar culoarea cuprului si sa variezi finisajele pentru un aspect coeziv si interesant.
Nuantele metalice sunt mult mai usor de folosit in amenajarile interioare decat crezi, iar daca vrei sa le incerci, dar preferi sa nu faci modificari majore in casa, apeleaza la urmatorul truc: foloseste un singur element cu mai multe nuante metalice ca sa te obisnuiesti cu jocurile de straluciri si cu nota de dramatism ce le insoteste, de exemplu, un cos umplut cu bile decorative aurii si argintii. E suficient ca sa aiba impact asupra ambiantei, fara sa distraga atentia. Daca iti place cum se integreaza in decor, inseamna ca esti pregatit sa iesi din zona de confort si sa descoperi universul nuantelor metalice.