Fiecare camera sau zona din casa ar trebui sa aiba un punct de interes. In unele incaperi acesta se distinge in mod natural, dintre particularitatile spatiului (o fereastra cu o priveliste impresionanta, un semineu, o arcada). In altele il poti crea cu ajutorul unor piese de mobilier sau decoratiuni. Spatiile deschise sau incaperile cu dimensiuni mari pot avea chiar mai multe astfel de centre de inters, unele preexistente, altele amenajate.
Dar de ce este atat de important sa aranjezi mobila si accesoriile in asa fel incat sa definesti mai bine si sa accentuezi punctul de interes al unei camere? Gandeste-te la acest element de design ca la personajul principal al unui film. Succesul oricarei peliculei sta, intr-o mare masura, in abilitatea actorului din rolul principal de a impresiona si captiva audienta.
La fel se intampla si in cazul punctului de interes al incaperii. Rolul acestuia este sa atraga privirile inca din primul moment si sa pastreze atentia. Fara un punct de interes, incaperea va parea incompleta si, chiar daca este amenajata corect, va arata, mai mult sau mai putin, ca un decor de showroom: frumoasa, dar lipsita de personalitate.
Iti aratam in acest articol tot ce trebuie sa stii ca sa identifici, alegi sau creezi cel mai bun punct de interes in orice camera a casei tale.
Cum identifici un punct de interes deja existent
Cea mai simpla metoda prin care poti identifica centrul atentiei dintr-o incapere este ca mai intai s-o golesti si, dupa ce spatiul a fost eliberat de mobilier si accesorii, sa vezi daca exista vreun element care iese in evidenta. Spre ce ti se indreapta privirea mai intai cand intri in camera?
- Ferestre
Daca ferestrele se deschid catre o priveliste incantatoare, atunci problema e rezolvata: acestea vor fi decorate cu perdele si draperii cat mai discrete, care nu distrag atentia de la peisajul din exterior, iar mobilierul va fi aranjat in asa fel incat cei asezati pe canapele si fotolii sa-l poata admira in voie.
- Semineu
Daca stai intr-o casa la curte si ai un semineu cu lemne in living, felicitari! Camera ta de zi are deja un punct de interes care atrage in mod natural atentia. Nu trebuie decat sa-l accentuezi cu diverse decoratiuni pentru seminee si aranjand canapeaua, fotoliile si taburetele in jurul acestuia.
- Pereti inclinati
Un perete inclinat sub un unghi bizar poate fi problematic intr-o amenajare, dar daca il tratezi ca pe un punct de interes, o sa vezi ca iti va fi mult mai usor sa creezi o ambianta echilibrata. Profita de aspectul inedit al tavanului inclinat al camerei de la mansarda si ai grija sa fie vopsit impecabil si decorat cu un corp de iluminat cu design indraznet.
- Firide in pereti
Nu acoperi firida dintr-un perete si, oricat de util ar fi, nu o folosi ca spatiu de depozitare daca are potential estetic. Vei putea crea aici un punct de interes cu ajutorul unor etajere montate in interior, pe care sa asezi decoratiuni. Daca firida este in bucatarie, baie sau intr-un living de mici dimensiuni, si ai neaparat nevoie de spatiul din interior pentru depozitarea unor obiecte (recipiente cu mirodenii, cosmetice sau carti), incadreaz-o cu o rama de tablou sau monteaza spoturi in interior pentru a-i conferi un aer usor dramatic.
Cum creezi un punct de interes
Situatiile in care nu trebuie decat sa identifici si sa decorezi niste puncte de interes naturale sunt, insa, destul de rare. De cele mai multe ori te vezi nevoit sa le creezi chiar tu, dar sa stii ca nu este prea dificil sa faci asta. Iata cateva idei de focal points din care te poti inspira:
- Perete accent
Peretele accent trebuie sa fie usor de remarcat cand intri in incapere, asa ca orienteaza-te catre cel opus usii sau, in camerele lungi si inguste, catre cel mai indepartat. Il poti vopsi intr-o culoare indrazneata sau intr-o nuanta cu doua tonuri mai inchisa decat a celorlalti pereti, daca nu vrei sa creezi un contrast prea puternic. Daca preferi sa pui tapet in living pe un perete, alege un model frumos texturat, cu un imprimeu aparte. Poti lipi stickere decorative sau il poti decora cu un aranjament de tablouri sau cu o galerie foto.
- Oglinda statement
O oglinda de dimensiuni mari, iluminata cu spoturi sau cu aplice de perete montate de-o parte si de alta, nu va putea fi trecuta cu vederea. In plus, felul in care reflecta lumina va da senzatia unui spatiu mai mare. Acest tip de punct de interes este ideal intr-un living mic.
- Mobilier statement
In dormitor, patul – elementul central – ar trebui sa fie punctul de interes. Alege unul cu o tablie supradimensionata, tapitata sau ornamentata. Accentueaza-l cu ajutorul cuverturilor si pernelor decorative in culori vii sau care contrasteaza cu fundalul peretilor.
In dining, punctul de atractie va fi masa. Nu e nevoie sa o acoperi mereu cu fata de masa, dar daca este vorba despre o masa de dining de lemn, o poti acoperi cu o traversa care sa evidentieze frumos fibra. Nu uita de aranjamentul central al mesei: de sarbatori, foloseste decoratiuni festive, iar in restul timpului este suficienta o vaza cu flori proaspete de sezon.
In living, canapeaua poate fi punctul de interes, dar asta nu inseamna neaparat ca trebuie sa alegi o piesa voluminoasa sau extravaganta. Ca sa atraga atentia, e suficient sa o decorezi cu perne de diferite marimi si culori, si sa asezi pe peretele din spatele ei un tablou sau un aranjament de tablouri.
- Backsplash
In bucatarie, punctul de interes poate fi creat la nivelul backsplash-ului, fie cu ajutorul unor placi de faianta in culori vii, cu modele originale, fie cu ajutorul unor stickere decorative din PVC, rezistente la apa si la aburi.
De fapt, dificultatea nu consta in a identifica sau in a crea un punct de interes intr-o camera, ci in a-l evidentia. Foloseste ghivece cu plante de apartament pentru a incadra fereastra si a atrage atentia asupra peisajului verde de afara, lumineaza cu veioze, spoturi sau aplice o nisa in perete, alege culori indraznete pentru backsplash – important este sa ghidezi privirile catre centrul de interes al incaperii si sa ii oferi satisfactia unui design frumos, armonios si echilibrat.