Mancatul a fost mereu o ocazie binevenita de socializare, probabil inca de cand oamenii au invatat sa faca focul si sa se stranga in jurul acestuia ca sa se hraneasca, sa se incalzeasca si interactioneze cu semenii. In zilele noastre, o seara la restaurant inseamna mai mult decat mancare: inseamna prietenie si flirt, conversatii placute si relaxare, toate acestea petrecandu-se intr-o ambianta bine gandita. Amenajarea unui restaurant sau a unui bistro se face in functie de niste repere clare, printre care se numara conceptul de marketing, meniul, aspectele operationale ale servirii si optiunile de entertainment.
Designul unui restaurant si tot ce tine de acesta, de la tematica si ambianta la finisaje, iluminat si mobilier cade, de obicei, in sarcina unei echipe de decoratori specializati in spatii publice. Dar asta nu inseamna ca amenajarea unui restaurant mic, de exemplu, nu poate fi facuta sau macar proiectata de un proprietar creativ si implicat.
In acest articol iti vom arata ce inseamna o amenajare de restaurant sau bistro:
Repere pentru amenajarea unui restaurant de succes
Vrei sa deschizi un restaurant tematic sau nontematic, etnic sau generic, independent sau care face parte dintr-un lant de restaurante? De ce conteaza? Pentru ca designul unui restaurant de succes porneste intotdeauna de la stabilirea tipului de local.
Exista o legatura directa intre tipul restaurantului si mobilierul pe care il vei alege sau echipamentele care vor fi necesare in bucatarie. De exemplu, intr-un fast food scaunele sunt mai putin confortabile decat intr-un restaurant de fine dining, iar in bucataria unui restaurant chinezesc se gasesc cu totul alte ustensile si vase de gatit decat intr-un restaurant de peste si fructe de mare.
Iata si alte aspecte care trebuie neaparat clarificate inainte sa concepi un design de restaurant:
Mancarea servita
Amenajarea unui local in care se serveste mancare depinde intr-o foarte mare masura de meniu. Cu cat acesta este mai diversificat, cu atat va fi necesar un spatiu mai mare de depozitare. Daca include, de exemplu, clatite flambate, atunci trebuie sa te asiguri ca sistemul de ventilatie poate face fata fumului degajat.
Clientii si amplasarea localului
Designul unui restaurant de succes nu depinde numai de talentul cu care creezi paleta cromatica sau de textura delicata a tapiteriei scaunelor. Daca nu tii cont de profilul clientilor si de locul unde deschizi restaurantul, succesul se va lasa asteptat.
Intr-o zona de corporatii, de exemplu, un restaurant cu meniu gourmet, amenajat cu mult rafinament si cu un serviciu impecabil, dar unde o masa poate dura pana la trei sau patru ore, probabil ca va fi frecventat mai rar decat un restaurant fast food sau un bistro cu un meniu simplu si feluri de mancare care se servesc si se mananca repede.
Tipul de servire
Amenajarile restaurantelor depind si de felul in care mancarea ajunge la clienti: este servita de un chelner, sau este vanduta la o tejghea? Dar bauturile? Localul ofera clientilor posibilitatea de a-si achizitiona singuri bauturi de la bar sau nu? Vezi, asadar, ca fiecare detaliu conteaza.
De exemplu, intr-un restaurant de pensiune ai putea opta pentru varianta folosirii unui carucior pentru servire (este un sistem practic, potrivit in localurile cu multi consumatori). In acest caz, insa, trebuie sa gandesti configuratia meselor si scaunelor in asa fel incat carucioarele de servire sa poata fi manevrate in siguranta si fara sa deranjeze consumatorii.
Timpul pe care-l petrec clientii in restaurant
La prima vedere, confortul este esential intr-un restaurant amenajat cu profesionalism, dar prea mult confort poate dauna, paradoxal, incasarilor. Clientii tai se pot simti atat de bine in scaunele tapitate, cu cotiere late si spatar inclinat exact atat cat trebuie, incat sa prelungeasca un pranz frugal pana la ora cinei.
Daca succesul afacerii tale se bazeaza pe experientele de fine dining, atunci da, include in decor piese de mobilier cat mai comode, scaune tip fotoliu si chiar canapele.
Daca, din contra, te astepti la o succesiune relativ rapida de clienti, atunci bucataria trebuie organizata cu echipamente care grabesc prepararea felurilor de mancare, iar scaunele trebuie sa aiba o suprafata tare, netapitata.
Idei de amenajari restaurante
Mancatul la restaurant, indiferent de tipul acestuia, implica o serie de etape (sosirea la destinatie, prima impresie, asezarea la masa, citirea meniului si asa mai departe). Fiecare dintre aceste etape trebuie sa se regaseasca in designul restaurantului si sa decurga armonios una din cealalta, in asa fel incat experienta consumatorului sa fie memorabila pe toate planurile si sa-l determine sa revina.
Intrarea in restaurant – Cum o amenajezi
Intrarea in restaurant sau bistro trebuie sa permita celor care trec pragul o scurta perioada de acomodare si familiarizare cu noua ambianta. Un set dublu de usi cu geam sau complet din sticla sunt mai practice (atat din punct de vedere termic, cat si din cel al manevrabilitatii si al aerului ospitalier) decat o usa impresionanta din lemn masiv, care iti da impresia ca patrunzi intr-un castel.
Zona de primire sau receptia trebuie sa fie amplasata in asa fel incat consumatorul sa nu se simta dezorientat. Astfel, intr-un restaurant de tip fast-food, intrarea ar trebui sa conduca direct la tejgheaua de unde se poate comanda mancarea. Intr-un restaurant cu servire la mese, clientii trebuie sa fie intampinati inca de la intrare si condusi catre o masa libera. In acest tip de restaurant poti lua in considerare si amplasarea unei garderobe, dar numai daca planuiesti sa angajezi si o persoana care sa supravegheze hainele si bagajele clientilor.
Altfel, trebuie sa gasesti o solutie pentru agatarea hainelor chiar in zona de luat masa, in asa fel incat sa nu deranjeze, dar sa fie suficient de practica si mai imbietoare decat spatarul scaunului sau scaunul liber de vizavi. Daca dispui de spatiul necesar, poti amplasa in cateva locuri strategice niste cuiere tip pom. Altfel, niste cuiere de perete montate in asa fel incat sa poata fi folosite de persoanele asezate la doua sau chiar trei mese ar trebui sa fie suficiente.
Zona de bar – Cum trebuie sa arate
In unele restaurante, barul joaca rolul unui spatiu de asteptare, iar in restaurantele tip pub poate fi folosit si pentru a servi masa clientilor care prefera sa se aseze pe scaunele inalte – poate au venit singuri sau poate vor sa priveasca meciul la televizor.
In orice caz, zona de bar amenajata pentru un singur barman trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente: un suport suspendabil pentru pahare de vin, rafturi pentru sticlele de bauturi tari, suporturi pentru sticlele de vin, un frigider pentru sticlele de bere, o zona de depozitare sub bar, ferita de ochii clientilor, unde se vor pastra ustensilele pentru cocktailuri si paharele pentru apa sau suc, un cos de gunoi si chiuveta.
In ce priveste scaunele de bar, acestea ar trebui sa fie asezate la o distanta de cel putin 45 de centimetri unele de altele. La modul ideal, o persoana asezata pe un scaun de bar ar trebui sa dispuna de o distanta de 60 de centimetri pentru a se misca liber si a se simti cat mai confortabil.
Zona barului este, de obicei, mai activa decat cea din zona cu mese si, in plus, aici se prepara bauturi si este nevoie de o buna vizibilitate. Designul barului ar trebui sa incorporeze surse de lumina neutra cu o intensitate mai mare decat cele din zona de mese. Un alt element important aici este oglinda din spatele barului, care are un dublu rol: permite barmanului sa pastreze permanent contactul vizual cu clientii si da senzatia unui spatiu mai mare.
Zona de luat masa – De ce sa tii cont
Scaunele din restaurant
Locurile de asezat influenteaza felul in care oamenii percep un spatiu si contribuie la decizia de a petrece mai mult sau mai putin timp acolo. Fii atent la:
- Suprafata si forma scaunului sau locului de asezat;
- Inaltimea si latimea acestuia;
- Distanta dintre locul de asezat si masa;
- Spatiul dintre un loc de asezat si cele din jur;
- Relatia vizuala facilitata de pozitia unui scaun in raport cu celelalte parti ale camerei (nimeni nu vrea ca, in timp ce ia masa, sa aiba vedere directa catre usa de toaleta sau catre agitatia din bucatarie intrezarita printr-un set de usi batante).
Scaunele netapitate, cu suprafete tari, sunt adecvate in restaurantele de tip fast food sau in bistrourile unde consumatorii nu petrec mult timp.
Scaunele tapitate sau fotoliile se potrivesc in restaurantele cu meniu complex sau de tip gourmet., iar banchetele asigura un plus de intimitate comesenilor. Scaunele tapitate iti ofera oportunitatea de a coordona culorile si de a completa armonios schema cromatica, dar trebuie sa iei in calcul si faptul ca, pentru a obtine efectul vizual dorit, trebuie sa fie intotdeauna curate.
Ai grija cand alegi canapelele pentru restaurantul tau: o umplutura de calitate slaba se va comprima repede, dand persoanelor asezate senzatia ca ajung mai greu la masa si facandu-le sa se simta chiar incomod.
Scaunele din lemn arata elegant si sunt suficient de usoare pentru a fi mutate acolo unde se doreste, in timp ce scaunele industriale metalice de tip Tolix sunt rezistente si stivuibile.
Mesele din restaurant
Dimensiunea ideala a meselor dintr-un restaurant depinde si de profilul consumatorilor (vin singuri, cu unul sau doi prieteni ori in grupuri mari, pentru aniversari sau petreceri?), dar si de vesela necesara pentru a servi felurile de mancare din meniu. Niste farfurii mari, cu o multime de accesorii de servire, vor necesita mese de dimensiuni mai mari.
Poti varia marimea si forma meselor din restaurant pentru o servire mai flexibila si chiar pentru un aspect mai interesant. Opteaza pentru mese piedestal, cu un singur picior central, daca vrei sa oferi mai mult spatiu de miscare oaspetilor. Daca mesele nu vor fi acoperite cu fete de masa, alege neaparat unele cu un aspect placut, care se incadreaza in decorul restaurantului.
De asemenea, fetele de masa trebuie sa se integreze in amenajarea bistroului sau restaurantului. Nu uita ca inlocuirea materialelor textile este cel mai simplu mod prin care poti da o infatisare noua restaurantului tau, asa ca ai putea folosi alternativ doua sau chiar trei tipuri de fete de masa in functie de momentul zilei: galben pal la micul dejun, bleu sau lila la pranz si rosu inchis sau auriu seara, la cina.
Vesela si accesoriile pentru servit
Chiar si vesela, paharele, tacamurile si celelalte accesorii pentru servire trebuie sa se coordoneze cu decorul intr-o amenajare de restaurant. De exemplu, daca fetele de masa sunt din bumbac 100% si mancarea se serveste in farfurii elegante din portelan, atunci si seturile de solnite si pipernite trebuie sa aiba un aspect cat mai rafinat. Poti alege chiar unele cu model aparte, din alama de inalta calitate si cupru, placate in stil Sheffield cu argint.
Pe de alta parte, intr-un restaurant de tip diner american, cu individualuri vintage in loc de fete de masa, sunt mult mai potrivite seturile de solnita si pipernita din plastic ABS sau ceramica si silicon, in culori vii, de la roz la portocaliu, sau chiar cu forme amuzante de pepene, cactusi sau flori.
Si tematica sau stilul localului influenteaza alegerea veselei si accesoriilor. Specifice unor amenajari de restaurante rustice sunt, de exemplu, suporturile din salcie pentru oliviere, solnite si pipernite, fetele de masa sau individualurile cu imprimeu gingham (micile carouri obtinute prin suprapunerea si intreteserea unor dungi in doua culori, de latimi egale). In restaurantele cu specific asiatic sunt preponderente materialele textile si accesoriile in nuante de rosu si auriu.
Schema de iluminat din restaurant
Iluminatul joaca un rol deosebit in toate amenajarile de restaurante si bistrouri, indiferent de marime, tematica sau stil. Lumina prea puternica sau prea slaba oboseste ochii, un iluminat uniform da un aer plictisitor ambiantei, iar o lumina rece poate face mancarea sa para complet neapetisanta si schimba perceptia asupra suprafetelor colorate.
Ideal ar fi sa folosesti surse de lumina calda si discreta in zona meselor, in asa fel incat mancarea sa arate bine iar oaspetii sa se simta relaxati. Cel mai eficient este sa folosesti becuri Edison sau lustre tip pendant in dreptul fiecarei mese de sase persoane sau la fiecare doua mese de patru persoane. Ai grija la intensitatea luminii – daca este prea slaba, consumatorii vor intampina dificultati in manevrarea obiectelor de pe masa, iar daca este prea puternica, ii vei orbi.
Opteaza pentru intrerupatoare cu dimmer, ca sa poti adapta luminile din interior la momentul zilei si cantitatea de lumina naturala care patrunde in restaurant. Pentru o atmosfera intima sau romantica poti adauga lumanari pe mese. In cazul in care confortul termic din restaurant nu este optim, poti inlocui lumanarile cu mici seminee de masa – functioneaza cu gaz bioetanol si emana caldura fara sa emita fum.
Asa cum spuneam la inceputul articolului, sa amenajezi un restaurant sau un bistro nu e tocmai un lucru usor. Trebuie sa tii cont de sute de detalii si sa ai mereu in vedere experienta consumatorilor, pentru ca de aceasta depinde, in mod direct, succesul afacerii tale. Amenajarile de restaurante se fac dupa cateva reguli binecunoscute de decoratorii profesionisti si nu depind prea mult de preferintele personale ale proprietarilor. Cu toate acestea, speram ca informatiile de mai sus iti vor folosi drept sursa de inspiratie pentru proiectul tau. Succes!