O amenajare in stil japonez wabi-sabi poate fi leacul nevoii moderne de a tinde spre perfectiune, deseori in detrimentul fericirii, fie ca este vorba despre cariera, familia sau casa noastra. Wabi-sabi este, ca si hygge, mai degraba un stil de viata, o perspectiva asupra lumii bazata pe acceptarea imperfectiunii si pe autenticitate.
Sa-ti decorezi casa conform principiilor esteticii japoneze wabi-sabi inseamna sa apreciezi lucrurile simple, naturaletea si confortul intr-o ambianta imperfecta, dar plina de vitalitate. Inseamna sa intelegi ca lucrurile cu care te inconjori nu au putere asupra ta, si ca sunt pur si simplu niste obiecte menite sa-ti faca viata mai usoara si mai placuta.
Wabi-sabi seamana intrucatva cu minimalismul, fara a impartasi, insa, austeritatea acestui stil, pentru ca te indeamna sa traiesti folosind in cel mai eficient mod cat mai putine lucruri. De asemenea, a fost deseori asociat cu ceremonia ceaiului, un ritual japonez care te invata sa incetinesti ritmul si sa accepti impermanenta lucrurilor. Intr-o casa amenajata in stil japonez, mobilierul, de cele mai multe ori realizat din materiale naturale, nu incearca sa ascunda urmele trecerii timpului. Totusi, wabi-sabi nu este acelasi lucru cu shabby chic, un stil in care obiectele sunt invechite intentionat – antichizate.
Pe scurt, sa-ti amenajezi casa in stil japonez, conform principiilor wabi-sabi, inseamna sa te intorci la origini, sa inveti sa creezi frumusete in cele mai neasteptate locuri si sa pastrezi in jurul tau doar lucruri care te fac fericit. Iata cateva idei de amenajari interioare in stil japonez:
Obiectele utile din casa trebuie sa fie si frumoase
Ne-am obisnuit sa impartim lucrurile din casa in obiecte utile si decoratiuni, dar nu te impiedica nimic sa alegi niste obiecte utile care sunt si frumoase in acelasi timp. Pe langa faptul ca ambianta va fi mai putin aglomerata, vei face cu mai multa placere treburile prin casa. In bucatarie, de exemplu, poti alege spatule, spumiere, polonice sau alte ustensile si accesorii cu un design atractiv, in asa fel incat sa indeplineasca si un rol estetic cand le agati de bara din dreptul blatului de lucru.
Cauta obiecte durabile si repara-le pe cele vechi
Sa-ti amenajezi o casa in stil japonez urmand principiile wabi-sabi inseamna sa iesi din ciclul cumpara-foloseste-arunca si sa cauti obiecte rezistente, care nu se deterioreaza din primul an de utilizare. Inseamna sa reconditionezi un taburet cu tapiteria tocita in loc sa cumperi unul nou, sa transformi rama unui tablou vechi in tava pe care servesti cafeaua prietenilor veniti in vizita si sa repari scaunul care se clatina.
Fa fiecare loc din casa cat mai confortabil
Niste scaune cu tapiteria din matase, pe care aluneci mereu, nu sunt wabi-sabi. Nici o canapea cu un cadru din lemn de care te lovesti de fiecare data cand vrei sa te asezi nu este wabi-sabi. Sa amenajezi in stil japonez casa, sa fii wabi-sabi inseamna sa te simti cat mai comod in orice loc din casa, atat tu, cat si familia si musafirii.
O canapea cu umplutura moale, dar ferma, din spuma cu densitate mare (ca sa reziste mai bine in timp), pe care ai asezat perne pufoase si un pled calduros, este wabi-sabi. La fel si niste fotolii tip balansoar, sau unele cu spatar inalt, pe care-ti poti sprijini capul.
Pastreaza doar lucrurile care-ti aduc bucurie
Foloseste tehnica japoneza de organizare KonMari ca sa faci ordine in casa si sa decizi ce pastrezi si ce arunci. Spre deosebire de minimalism, wabi-sabi nu iti pune nici o limita de obiecte pe care sa le folosesti si nici nu te constrange sa alegi o anumita estetica.
Daca iti place vaza aceea voluminoasa pe care ai cumparat-o acum zece ani intr-o excursie, nu o arunca. Gaseste-i un loc potrivit, unde sa nu te deranjeze, si foloseste-o ca spatiu de depozitare daca preferi sa tii florile in vaze mai mici. Intr-o vaza poti pastra ghemele de lana ori jucariile animalutului tau de companie sau poti crea propriul tau potpourri din flori uscate, batoane de scortisoara, felii uscate de mere si conuri de brad.
Alege o paleta cromatica naturala
Bazeaza-te pe culorile naturii daca vrei sa-ti amenajezi casa in stil japonez. Foloseste griul pietrei, maroul lemnului si verdele plantelor. Pardoseala acoperita cu parchet si peretii imbracati cu panouri decorative din lemn sau vopsiti simplu, in alb, reprezinta fundalul ideal pentru un decor simplu si autentic. Evita culorile puternice sau fluorescente si ledurile multicolore.
Wabi-sabi este un concept din ce in ce mai popular in Occident, fiind pe cale sa devina un trend cel putin la fel de celebru ca hygge-ul nordic. Iti ofera o libertate pe care nu o intalnesti in stilurile de design interior, si asta pentru ca wabi-sabi porneste dintr-o filosofie japoneza care s-a extins in toate aspectele vietii.
Ce-ti propune aceasta abordare de amenajare in stil japonez este sa accepti lucrurile asa cum sunt si sa te bucuri de frumusetea lor, in loc sa-ti doresti cu incrancenare perfectiunea. Cu alte cuvinte, daca nu te induri sa te desparti de oala de lut pictata manual, sparta si lipita, o poti expune fara grija pe consola din dormitor sau pe masuta de cafea din camera de zi. E wabi-sabi.