Bucatarii americane, spatioase si primitoare – le-ai vazut in sute de filme si seriale, indeplinind de fiecare data rolul ambiantei perfecte din scenele importante, cu discutii aprinse, intalniri romantice sau mese festive.
Probabil ca recunosti dintr-o privire o bucatarie in stil american, dar cum ai descrie un astfel de decor, daca ar fi sa-l analizezi mai bine? Spatios, confortabil si ospitalier? Ai dreptate.
Bucatariile americane, mai mari decat cele europene, sunt construite in plan deschis, dispun de blaturi de lucru cu suprafete generoase si de numeroase aparate electrocasnice care iti usureaza munca. Hai sa vedem, insa, concret, ce au bucatariile americanilor diferit fata de cele ale europenilor, si de ce ne atrag atat de mult.
Elementele caracteristice unei bucatarii americane
Nu spunem ca toti americanii au bucatariile la fel, dar exista o tendinta clara, printre familiile cu unul sau mai multi copii, de a stabili „cartierul general” intr-o bucatarie open space.
Pe aici trece fiecare membru al familiei dimineata pentru un mic dejun rapid, format din cereale cu lapte, sau ca sa-si ia pachetul cu mancare pentru pranz. Aici sunt invitati oaspetii, pentru o bere sau o cafea si o conversatie placuta in timp ce gazda pregateste cina. Aici se strange familia la vremea cinei si aici se petrece, in general, o mare parte din timpul liber.
- Bucataria americana incorporeaza un spatiu pentru gatit si un spatiu pentru luat masa, deschizandu-se amplu catre camera de zi. Ferestrele sunt mari, lasand lumina sa patrunda nestingherita, si schema cromatica se bazeaza, in general, pe culori neutre.
- Insula sau peninsula de bucatarie este nelipsita si serveste drept masa pentru micul dejun sau blat de lucru pentru gatit. In dreptul uneia dintre laturile lungi ale insulei de bucatarie se gasesc doua, trei sau patru scaune de bar, in functie de dimensiuni. Acestea trebuie sa fie cat mai confortabile, pentru ca au, in primul rand, un rol functional, abia apoi unul decorativ.
- Dulapurile acopera peretii pana sus de tot, cat mai aproape de tavan. Americanii, mai ales cei care locuiesc in suburbii, depoziteaza multe alimente, pentru ca nu au acces atat de usor la piete agroalimentare si magazine mici. Fac cumparaturi saptamanal, asa ca, pe langa dulapurile mari si inalte, au nevoie si de frigidere incapatoare.
- In bucataria americana gasesti o multime de aparate electrocasnice: masina de spalat vase, cuptor cu microunde, filtru de cafea performant, toaster, cuptor si plita incorporabila in mobilier sau un aragaz profesional cu sase ochiuri, robot de bucatarie si asa mai departe.
- Bateria de chiuveta are dus extractibil, iar hota este puternica si eficienta, cu o putere mare de absorbtie, adecvata spatiului larg din care trebuie sa elimine particulele reziduale.
In ce consta farmecul unei bucatarii americane
Bucataria in stil american are un sarm aparte care se datoreaza, in mare masura, prezentei insulei de bucatarie. Aceasta este, de fapt, un blat suplimentar de lucru, deseori dotat cu spatiu de depozitare, chiuveta si/sau plita incorporata.
Insula este amplasata in asa fel incat sa usureze sarcinile din bucatarie si, in acelasi timp, sa separe zona de gatit de zona de dining. Intr-o bucatarie lunga si ingusta de bloc nu-si gaseste locul, dar in spatiul deschis dintr-o garsoniera sau un apartament modern, ori dintr-o casa la curte, da.
Dulapurile de la baza insulei pot fi similare cu cele suspendate, ce fac parte din mobilierul obisnuit de bucatarie, sau pot iesi in evidenta printr-o culoare usor contrastanta.
Insula de bucatarie poate fi folosita si ca bar sau ca loc de luat masa. Scaunele aferente asigura locuri suplimentare de asezat atunci cand vin musafiri, dar sunt si preferatele copiilor si adolescentilor care se instaleaza pe ele ori de cate ori vor sa „supravegheze” treburile adultilor.
Ai grija cand alegi scaunele de bar: la insulele de bucatarie se potrivesc unele joase, cu inaltimea intre 58 si 71 cm. Practic, intre sezutul scaunului si blatul insulei ar trebui sa existe o distanta de 20 cm, ca sa te poti misca in voie, fara ca genunchii sa se loveasca de marginea blatului.
Un alt motiv pentru care bucatariile americane sunt atat de apreciate este accesibilitatea lor: arata sofisticat, dar materialele folosite nu sunt costisitoare. Scaunele de bar pot fi tapitate cu piele ecologica, podeaua poate fi placata cu faianta cu aspect ce imita fibra lemnului, dand astfel impresia de parchet din lemn masiv, iar dulapurile pot fi realizate din PAL cu canturi ABS cu aspect de lemn sau marmura.
Cromatica neutra (crem, bej, alb, maro, gri) da bucatariei americane un aer elegant, iar accesoriile precum perdele, ghivece cu flori, prosoape si fete de masa sau chiar decoratiuni de perete adauga nota de ospitalitate specifica acestui stil.
Daca esti atras de farmecul unei bucatarii americane si vrei sa recreezi acest stil in bucataria ta, incepe neaparat cu un spatiu deschis, adauga o insula de bucatarie si multe aparate electrocasnice. Inspira-te pentru restul amenajarii din recomandarile de mai sus si vei obtine o bucatarie americana ca-n filme.