Sigur l-ai vazut, macar o data, pe Jamie Oliver gatind cu plante aromatice proaspete din bucatarie. E un adevarat spectacol. Rupe cateva frunze de busuioc pentru un pesto delicios, culege putin patrunjel pentru un rizotto cu ciuperci si ornează limonada cu menta – toate din ghivecele care stau cuminti pe rafturi si pervaz. Parca-ti lasa gura apa cand vezi atata verdeata gata sa fie adaugata in cele mai apetisante preparate.
Ei bine, sa stii ca poti sa cresti si tu condimente la ghiveci in bucatarie sau in balcon, ca sa ai la indemana tot timpul anului plante aromate proaspete pe care sa le adaugi in supe, fripturi, sosuri sau salate.
Ai nevoie doar de cateva ghivece si suporturi pentru plante, de pamant de flori si de seminte de plante aromatice sau rasaduri ca sa obtii o mica gradina in dreptul ferestrei bucatariei sau in coltul special amenajat din balcon.
Iata care sunt plantele pe care le poti creste foarte usor acasa, in ghivece:
Salvie
Salvia la ghiveci este excelenta pentru asezonarea carnii, a sosurilor si a salatelor. Are un gust intens, putin amarui, usor picant, iar daca te lasi purtat de val si folosesti prea multa, risti sa acoperi alte arome. Cu atat mai bine, spunem noi, pentru ca iti va fi suficient un singur ghiveci cu salvie ca sa dai savoare multor feluri de mancare absolut delicioase.
Salvia are nevoie de un recipient cu un diametru in jur de 30 cm, cu gaura de scurgere pentru un drenaj bun. Ii place apa, dar nu in exces, si iubeste soarele, asa ca ar fi bine sa-i gasesti un loc confortabil pe pervaz, la lumina puternica.
Chives
Cepsoara sau chives la ghiveci este o surpriza placuta in orice bucatarie. Adauga cateva fire din aceasta planta in sosurile de iaurt sau ca nota finala in omlete pufoase si vei simti o aroma discreta de ceapa si praz.
Cepsoara nu poate lipsi cand vrei sa-ti impresionezi invitatii la brunch cu un plating spectaculos: foloseste un set de masa alb din portelan si presara chivesul tocat sau chiar firele intregi. Contin vitaminele A si C din belsug, dar si calciu, magneziu, fosfor, potasiu si alte vitamine si minerale in cantitati mai mici.
O sa fii foarte multumit de ghiveciul (neaparat cu orificiu de scurgere) sau jardiniera ta cu chives: planta se regenereaza imediat ce tai din ea. Trebuie udata regulat si asezata intr-o zona unde patrunde lumina naturala cel putin sase ore pe zi.
Menta
Daca vrei sa cresti menta in casa, cel mai bine ar fi sa-i pregatesti un ghiveci incapator, din ceramica, in care isi va putea intinde radacinile lungi si care va pastra mai bine umiditatea decat unul din plastic. Iti va fi mai usor sa cresti menta dintr-un rasad, nu din seminte.
Asaz-o intr-un loc unde primeste suficienta lumina si ud-o regulat, dar nu excesiv. Foloseste la prepararea retetelor varfurile plantei de menta din ghiveci, ca s-o incurajezi sa creasca deasa si bogata.
Busuioc
Nu-i prea greu sa cresti busuioc la ghiveci, dar aceasta planta aromatica perena este, totusi, putin mai pretentioasa decat salvia sau chivesul. Busuiocul trebuie udat doar atunci cand pamantul este uscat la suprafata, iar de doua ori pe luna ar fi bine sa-i greblezi putin solul, ca sa-i grabesti dezvoltarea. Poti folosi si ingrasamant natural, pentru a-i oferi nutrientii necesari (coji de ou ori de banana uscate si maruntite sau zat de cafea uscat, presarat pur si simplu la baza plantei).
Exista mai multe tipuri de busuioc pentru ghivece:
- Busuiocul rosu la ghiveci are o aroma puternica, dar se foloseste doar crud, in salate sau presarat peste mancarurile deja gatite.
- Busuiocul grecesc la ghiveci se regenereaza repede si se poate folosi la realizarea retetelor de pesto.
- Busuiocul dulce la ghiveci este, probabil, cea mai intalnita specie a acestei plante. Se foloseste atat in salate, cat si gatit, in diverse preparate.
Rozmarin
Ca sa cresti rozmarin in ghiveci, ai nevoie de un recipient mic cu orificiu de scurgere, de un pamant de gradina amestecat cu nisip si de un loc luminos, dar ferit de razele directe ale soarelui. Uda planta aromatica o data la doua zile in timpul verii si cam o data pe saptamana in lunile reci, pentru ca rozmarinul nu este un mare iubitor de apa.
Rozmarinul se poate dezvolta mult, asa ca fii pregatit sa-i schimbi ghiveciul cand se mareste prea mult. Recolteaza frunzele regulat si pastreaza-le in congelator sau in plicuri puse la uscat.
Cimbru
Ca sa te bucuri cat mai mult timp de cimbru in ghiveci, dupa o luna de la plantare trebuie sa-l muti intr-un recipient mai mare, care sa ofere suficient loc de crestere radacinii pivotante (radacina principala care se dezvolta foarte mult).
Asaza-l in balcon, ca sa beneficieze de cat mai multa lumina, si uda-l doar atunci cand stratul de pamant de deasupra este uscat. Gustul usor picant al cimbrului se potriveste de minune cu preparatele din carne si in mancarurile cu varza.
Patrunjel
Ca sa cultivi patrunjel in ghiveci ai nevoie de un ghiveci mai inalt, potrivit pentru radacinile sale lungi. Il poti aseza in bucatarie, intr-un loc mai umbrit, pentru ca nu tine mortis sa „faca plaja”, desi se dezvolta bine si in zone insorite. Ce-i trebuie patrunjelului din belsug este, insa, apa. Uda-l des, dar nu excesiv, si nu lasa pamantul din ghiveci sa se usuce.
Daca gatesti des cu patrunjel si vrei sa ai o recolta suficienta, cultiva seminte in mai multe ghivece, pentru ca o singura planta s-ar putea sa te starneasca mai mult decat sa-ti satisfaca pofta.
Tine cont de informatiile de mai sus si imbogateste-ti experientele gastronomice cu plante aromatice proaspete, direct din ghiveci.