Dulapurile de bucatarie sunt, fara sa exageram, cele mai importante elemente din decorul oricarei bucatarii: acopera cea mai mare suprafata din incapere, sunt cele mai vizibile si, fara ele, n-ai avea unde sa asezi vesela, tacamurile, oalele, recipientele cu mirodenii si tot restul arsenalului gastronomic.
In plus, corpurile de bucatarie tind sa ocupe un loc important in bugetul amenajarii sau renovarii acestui spatiu. Nu este deloc eficient sa le inlocuiesti o data la cativa ani, fie pentru ca s-au deteriorat, fie pentru ca aspectul lor nu te mai incanta la fel de mult ca la inceput.
Ca orice piesa de mobilier, si cel de bucatarie vine intr-o diversitate de stiluri. Nu-i de ajuns sa alegi dulapuri de calitate, ci trebuie sa stii cat mai multe despre diversele optiuni pe care le ai. In felul acesta, vei putea face o achizitie durabila, care sa te multumeasca si acum, si peste cinci sau zece ani.
Vei afla din acest articol care sunt cele mai populare stiluri de dulapuri de bucatarie si in ce designuri interioare se potrivesc cel mai bine.
Corpuri de bucatarie in stil Shaker
Stilul Shaker se bazeaza pe estetica simpla specifica mobilierului realizat de membrii unei secte religioase autonome infiintate in jurul anului 1747, in Anglia, care s-a reorganizat ulterior in America. Membrii acestei secte erau adeptii unui design practic, lipsit de ornamente, in care interesul vizual se obtinea prin asimetrii si forme multifunctionale.
Usile dulapurilor de bucatarie in stil Shaker se disting printr-o portiune centrala rectangulara incastrata, inconjurata de o margine. Detaliile lipsesc, insa aceste dulapuri compenseaza prin calitatea materialelor din care sunt realizate. De obicei, corpurile de bucatarie in stil Shaker sunt facute din lemn de cires, artar, nuc sau stejar.
Aspectul lor clasic si usor de incorporat in aproape orice decor, de la cel traditional la cel contemporan, le-a adus o mare popularitate, iar mobila de bucatarie Shaker este si astazi la moda.
Dulapuri de bucatarie cu front plat
Corpurile de bucatarie cu fronturi simple, plate, fara panouri incastrate si fara niciun fel de ornamente sunt ideale in interioarele moderne si contemporane.
De obicei, sunt realizate din PAL melaminat si vin intr-o diversitate de culori. Suprafata perfect neteda le face sa fie usor de curatat si preferate in bucatariile in care se gateste mult si des.
Dulapuri de bucatarie cu usi inserate in rama
Acest stil de fronturi de bucatarie are un aspect clasic ce s-a bucurat de o mare popularitate in perioada victoriana. Usile se incadreaza perfect in rama dulapului, fara sa se suprapuna peste aceasta, ceea ce, la unele modele, expune balamalele si ofera un spatiu mai mic de depozitare.
Avantajul este, insa, ca salveaza cativa centimetri din incapere si creeaza o ambianta mai aerisita in bucatarie. Arata foarte elegant, insa pot fi mai costisitoare decat dulapurile cu usi suprapuse peste rama.
Dulapuri de bucatarie cu usi suprapuse peste rama
Usile acestor corpuri de bucatarie acopera rama dulapului si ofera mai mult spatiu de depozitare. Ca aspect, totusi, nu sunt foarte diferite de cele cu usile inserate in rama, si se pot incorpora intr-o varietate de decoruri.
Corpuri de bucatarie cu fronturi de sticla
Fie ca vorbim despre fronturile integral din sticla, fie despre cele cu sticla inramata in diverse configuratii, cert este ca dulapurile in acest stil aduc un plus de eleganta in orice bucatarie. Pe langa rolul decorativ, au si un avantaj functional: iti ofera o buna vizibilitate asupra obiectelor din interior, ceea ce poate fi chiar foarte util cand ai nevoie rapid de un vas sau de o ustensila de bucatarie.
Le poti folosi si ca sa expui seturile preferate de vesela si le poti lumina cu spoturi incastrate, ca sa obtii un efect special. Dulapurile de bucatarie cu usi din sticla sunt mai potrivite in decorurile rustice, traditionale, shabby chic sau scandinave. Nu pierde din vedere si faptul ca sticla va trebui curatata mai des.
Pe langa diversele tipuri de usi ale corpurilor de bucatarie, mai trebuie sa te gandesti si la manerele si butonii pentru acestea. Intr-o bucatarie moderna sau minimalista poti opta pentru dulapuri cu usi dotate cu mecanisme de inchidere si deschidere printr-o simpla apasare. Intr-una cu accente industriale s-ar potrivi foarte bine niste manere cu aspect de tevi. In bucatariile rustice vor contribui cu un plus de autenticitate fronturile cu butoni din lemn.
Acorda atentie detaliilor, chiar daca micile diferente dintre fronturile diverselor stiluri de dulapuri de bucatarie superioare si inferioare nu ti se par importante la prima vedere. Toate aceste amanunte vor completa armonios amenajarea bucatariei tale de vis.